
Alimentația corectă este esențială pentru vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID 19. Nu de alta, dar pentru a lupta împotriva infecției, ogranismul trebuie să dețină suficiente resurse energetice, pe care cel aflat în izolare la domiciliu le poate obține din mesele variate.
Mai convingătoare în această privință poate fi și experiența nutriționistei Nina Crăciun, care în interviul de mai jos ne va spune cum a trecut de COVID 19, datorită unui regim alimentar sănătos.
Nina, te salutăm. Care a fost prima ta reacție când ai aflat că ești diagnosticată pozitiv?
Prima reacție a fost una „de șoc”. Primul gând care mi-a venit a fost: De unde am luat virusul? Nu puteam înțelege, întrucât eram foarte precuată în această direcție. Oricum, odată aflătă în această situație nu-mi rămânea decât să lupt. Astfel, am fost spitalizată și au fost întreprinse toate măsurile necesare. Adevărul trist este că mulți oameni nu cred nici până în prezent că acest virus există și că este un adevărat pericol pentru organismului omului. Senzațiile sunt incombarabile. Inițial, ți se pare că nu îți recunoști corpul, ești copleșit de slăbiciuni și parcă te dai în leagăn cu o viteză mare.
Până la urmă, ca și în cazul oricărei alte infecții, pentru a lupta, organismul are nevoie de un sistem imunitar puternic. Ce alimente te-au ajutat în acest sens?
E adevărat. Imunitatea contează cel mai mult. Consumam zilnic leguminoase boabe, fructe de pădure, legume crucifere, verdețuri, semințe de in, nuci, condimente și cereale integrale și beam multă apă.

Pe vremea când încă ni se părea o răceală banală, oamenii optau pentru metode tradiționale: usturoi, ceapă, etc. Acestea pot fi valabile și pentru tratarea de COVID?
Este importantă conștientizarea din partea populației că între alimentație sănătoasă și medicină există o diferență. De exemplu, vaccinurile nu pot fi substituite de usturoi și ceapă. Legumele menționate nu generează anticorpi pentru combaterea virusului. Consider că odată ce am fost diagnosticați, tratamentul medicamentos sub supravegherea medicului vine pe prima poziție și apoi, mâncarea sănătoasă.
Rămânem la regimul celor 3 mese pe zi? Sau în cazul dat, numărul acestora trebuie mărit?
3 mese și 2 gustări! Tototadă, cantitatea de proteină, carbohidrați complecși și lipidele sănătoase este ajustată la nivel individual pentru fiecare pacient diagnosticat pozitiv.
Cât de important este consumul de lichide?
Consumul de lichide este esențial în această perioadă. Apa are funcții foarte importante, mai ales că se găsește în majoritatea celulelor omului. În starea în care mă aflam, simțiteam mai mult ca niciodată dorința de a consuma apă, de a mă hidrata. În permanență îmi era uscată gura.
Ce alimente trebuiesc evitate?
Cei care au fost diagnosticați pozitiv ar trebui să renunțe în această perioadă la alimentele sărate, picante, prăjite, bogate în carbohidrați simpli, grasimi sau zahăr. Produse de panificație care conțin făină albă, fast-food, murături, pizza, mezeluri, afumături și băuturi carbogazoase sau energizante. Alcoolul este strict interzis! Acesta slăbește sistemul imunitar și reduce rezistența organismului față de bolile infecțioase.
Cât de real este pericolul de a aduna greutate, dacă recurgem la un astfel de regim?
Este impropriu să ne gândim la pericolul kilogramelor în plus, odată ce ne aflăm într-o astfel de situație. Vom pune accent pe alimentație variată fiindcă organismul are nevoie de energie pentru a învinge boala. Și, la fel de importantă este odihna. Odată vindecați, puteți să vă gândiți la regimurile speciale de slăbit.
În concluzie, cum poți rezuma experiența prin care ai trecut?

Vreau să vă spun că perioada de recuperare a decurs ușor, cunoscând etapele care urma să le parcurg și cum va trebui să-mi restabilesc forțele după recuperare. Mă bucur că organismul a fost pregătit pentru așa ceva. Am urmat regimul medicamentos indicat de specialist și mi-am elaborat un plan nutrițional individual. Îmi notam zilnic în jurnalul alimentar meniul și respectam totul cu strictețe. Consider că seriozitatea cu care am abordat boala m-a ajutat s-o înving. Evident, nu mai puțin importantă în această perioadă este și susținerea celor dragi. Starea de bine contribuie foarte mult la însănătoșirea grabnică.
REDACȚIA OPENMEDIA