Interviuri

Compozitorul Adrian Beldiman: „Îmi place să fac artă adevărată, care să dăinuiască peste ani”

Compozitorul Adrian Beldiman: „Îmi place să fac artă adevărată, care să dăinuiască peste ani”

Chiar dacă la prima vedere creează impresia unui om liniștit, această calitate nu-i pune eticheta unei persoane lipsite de griji. Pe lângă atribuțiile de serviciu, orarul său este unul foarte aglomerat: compune, experimentează cu muzica și este și profesor de discipline muzical-teoretice. Am putea bănui că știe foarte bine să-și gestioneze timpul, sau pur și simplu, face ceea ce-i place și nu duce scorul acestuia?

Mai multe are să ne spună Adrian Beldiman – compozitor, muzicolog, Șef Redacție Muzică și realizator de emisiune la Radio Moldova.

Adrian, salutări și bine ai venit la OPENMEDIA! În cadrul acestui interviu propunem cititorilor să te cunoască din mai multe unghiuri de vedere. De unde vine Adrian Beldiman și cât de des merge acasă?

Bine v-am regăsit, dragi colaboratori ai site-ului OPENMEDIA. Sunt din Chișinău, uneori regret că nu m-am născut undeva la sat, mai aproape de natură. În ultimii ani mă strădui cumva să umplu acel gol și merg mai des la țară, la rude și prieteni. De exemplu la Ungheni, cu trenul, dar și în alte localități ale țărișoarei noastre dragi.

Ești compozitor, muzicolog, Șef Redacție Muzică Radio Moldova, realizatorul emisiunii radiofonice “Cântă un artist”, profesor de discipline muzical-teoretice, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din R.Moldova, membru al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație (R.Moldova). Când le reușești pe toate și care dintre aceste ocupații, joburi, îți iau mai mult timp?

Sigur că nu e simplu de loc să le reușești pe toate, mai ales atunci când e vorba să conduci o redacție formată din 12 persoane. Îmi aduc aminte că în primii ani de șefie, anii 2012-2013, mă gândeam să abandonez această funcție plină de responsabilități și birocrație pe alocuri, deoarece îmi lua prea mult timp și nu reușeam să îmi realizez ideile muzicale. Dar treptat lucrurile s-au așezat, cu toții am trecut cu bine peste acea perioadă de tranziție, de la benzile magnetice la format electronic, editare computerizată etc. Ceea ce îmi place în toate aceste activități, este că au în comun muzica în toată varietatea sa – și emisiuni muzicale, și ore de istorie a muzicii, și compoziție propriu-zisă. Nu am timp să mă plictisesc. Sigur că toate necesită timp, o atitudine serioasă și profesionalism.

Tu ai o legătură frumoasă cu Radio Moldova. Cum a început povestea aceasta?

Această poveste a început pe când eram student la Colegiul Republican de Muzică Ștefan Neaga din Chișinău. Profesorul meu de Teoria muzicii, Octavian Coteț, mi-a spus că cei de la Radio Moldova caută un colaborator netitular  pentru o emisiune de muzică clasică. Astfel, primele mele încercări de a face o emisiune radiofonică datează din anii  2002-2003, iar cea care m-a familiarizat cu frumoasa familie a radioului național a fost redactorul-prezentator Tatiana Chiriac și regizoarea Aurelia Corețchi. În 2009 am fost angajat oficial la Radio Moldova în calitate de redactor-prezentator, iar in 2012 am fost numit șef al Redacției Muzică.

În calitate de compozitor ai peste 40 de creații muzicale, alături de Capela Corală „Moldova”, Orchestra Simfonică Națională a Companiei Teleradio-Moldova, Orchestra Simfonică Națională a Sălii cu Orgă, Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, dar nu ai uitat nici de nișa muzicală comercială. Îți este dificil după ce ai compus o piesă care se va auzi la radio, interpretată de un artist, brusc să începi a compune o lucrare muzicală pentru Capela Corală „Moldova”, de exemplu? Cât de repede “treci” de la un val la altul?

Mie îmi place să experimentez în ceea ce privește genurile muzicale. Aproape toate colaborările ce le-am avut cu mari oameni de artă,  au fost pe alocuri simple întâmplări, de exemplu prima mea colaborare cu Capela Corală Moldova s-a născut astfel: era perioada sărbătorilor de iarnă, seara mă întâlnisem în holul Casei Radio cu prim-dirijorul Capelei Coral Moldova, Maestrul Valentin Budilevschi și, mai în glumă, mai în serios, dumnealui îmi zice: “Adriane, când compui ceva și pentru corul nostru? Ar fi bine un colind, dacă tot suntem în preajma Crăciunului…”.  În aceeași seară am început să caut o poezie-colind care s-ar potrivi pentru o piesă muzicală și am dat peste o perlă din folclor, întitulată Colind Pace-vouă. Atât de mult m-au impresionat acele versuri că în aceeași seară am și compus melodia, iar peste 3 zile și aranjamentul coral. Iată așa s-a născut această fructuoasă colaborare. Zic fructuoasă pentru că au urmat pe parcursul anilor alte 3 colaborări cu această faimoasă Capelă Corală, aici mă refer la creațiile Sfânta Maria, Cele 10 porunci, Tatăl nostru. Acum îmi dau seama că toate au o legătură, cel puțin așa e în viața mea. Odată ce nu aș fi ajuns  să activez la Radio Moldova, puțin probabil că aș fi creat  muzică corală sau creații pentru Orchestra Simfonică a Companiei TRM, pentru care, deasemenea am scris alte 3 lucrări la care țin foarte mult. Sunt de părere că un compozitor trebuie mereu să fie în căutare, astfel creația sa va fi una variată și nu va plictisi publicul. Pe lângă toate astea, înainte de a crea ceva, eu mereu analizez – ce subiecte literare (teme) nu prea s-au abordat de către compozitori. Pun accent de asemenea pe mesajul poeziei. Sunt foarte pedant atunci când aleg vreun text pe baza căruia urmează să scriu muzică. Cu alte cuvinte, pentru mine muzică comercială nu există. Mie îmi place să fac artă adevărată, care să dăinuiască peste ani.

Anul 2020 a fost un an mai… special pentru orice tip de activitate, fie ea muzicală sau de afaceri. Cum a trecut Adrian Beldiman peste acest obstacol? Ai compus ceva pe timp de pandemie?

Anul 2020 într-adevăr a fost unul extrem de încordat pentru întreaga omenire. Totuși a fost un an bun pentru mine. Cu ajutoul Domnului am participat la început de an, la Festivalul-concurs de Romanță „Crizantema de argint”, la secțiunea Creație. Pentru romanța „Timpule, oprește-n loc” (versuri Victor Ciobanu, interpretare Silvia Zagoreanu) am obținut premiul II  înmânat de însuși marele tenor basarabean Mihai Munteanu, Artist al Poporului. Tot în 2020 au fost lansate creațiile „Tatăl nostru” pentru cor și soliști (soliști – Tatiana Costiuc, Nicolae Vascauțan și Corul Moldova), “Mamă, tu îmi ești icoană” (în colaborare cu Camelia Florescu din România și Capela Corală „Moldova” – dirijor Gabriela Tocari), „Te colind, iubire” (versuri Renata Verejanu, interpretare Daniela Bejan). Iar cea mai mare realizare a mea pe plan componistic a fost scrierea unei monumentale partituri – „Crezul pentru soliști, cor și orchestră”. Sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, că în acest an să reușim să o înregistrăm  în studio. Vă asigur că va fi ceva excepțional.

Unde îți petreci vacanțele?

Îmi place foarte mult marea. Una din cele mai mari păreri de rău din 2020 a fost că nu am putut merge la mare din cauza pandemiei. Înotul, soarele, nisipul, aerul proaspăt, mirosul de cetină, pescărușii cei nebunatici, săriturile  peste valurile mării… toate mi-au lipsit enorm de mult. Sper să le recuperez în acest an.

Ai fost invitat foarte des să faci parte din membrii juriului la diferite concursuri și festivaluri. Au fost momente când ai refuzat invitațiile? Ai avut divergențe, ulterior, cu participanții care nu erau de acord cu decizia și metoda ta de jurizare?

Într-adevăr, am făcut parte din membrii juriului la diferite concursuri naționale și internaționale  – de muzică corală, de muzică ușoară, de muzică pop-rock (Eurovision 2013), de colinde etc. A fost o singură dată când am refuzat să mai fac parte din membrii juriului, aici mă refer  la etapa națională a concursului Eurovision (R.Moldova) din anii ce au urmat ulterior. Bineînțeles că atunci când vorbim despre Eurovision, mereu sunt participanți nemulțumiți de decizia juriului, de aceea am și refuzat să mai jurizez vreodată anume la acest concurs, care mai degrabă e un show televizat. Oricum, de fiecare dată, fiind în calitate de membru al juriului  m-am străduit să fiu obiectiv și corect.

Cum te prezentam mai sus, ești și profesor la Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău, predai Literatura Muzicii Universale. Care este legătura ta cu studenții?  

Am început să predau de prin anii  2004-2005, pe când eram student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Iată că de aproximativ 15 ani  mă strădui să cultiv în inimile elevilor, dragostea pentru arta adevărată, nepieritoare – muzica marilor titani, cum ar fi Bach, Mozart, Beethoven, Verdi și mulți alții. Pe lângă disciplina sus menționată, am predat Solfegiu, dar și Teoria muzicii în școlile de artă (de exemplu cea din satul Mereni, raionul Anenii-Noi). Țin foarte mult la elevii mei, îi ajut mereu și am răbdare să le explic iar și iar dacă e cazul, doar cu condiția să nu copie, să nu mintă, să nu fie indiferenți față de disciplina ce o predau. Să fii un bun profesor e o artă și mă bucur că tainele acestei arte mi-au fost transmise de cea mai dragă profesoară, care mi-a predat  Literatura muzicii universale, Dna Tatiana Lupan.

Te rugăm să vii cu sfaturi pentru cei care au darul, talentul de a compune muzică, dar nu știu cu ce să înceapă.

Să-și asculte inima, să muncească mult, să nu creadă că odată cu scrierea unei piese muzicale te poți numi deja compozitor, să experimenteze mereu, să colaboreze mereu cu oameni noi, să citească multă literatură, poezii, să asculte muzica celor mai mari compozitori din toate timpurile, să-și respecte profesorii și meseria lor de loc ușoară, să lupte mereu cu orice umbră a invidiei de orice culoare n-ar fi și nu în ultimul rând să mulțumească bunului Dumnezeu pentru orice realizare, oricât de mică ar părea.

Adrian, îți mulțumim pentru interviu! Mult succes!

Vă mulțumesc și eu pentru acest set de întrebări ingenioase. Succese vă doresc și La mulți ani, OPENMEDIA!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *