OpenMedia Kids

Alessio-Alexei Chirilov: „Încerc să cunosc din toate domeniile câte ceva”

Alessio-Alexei Chirilov: „Încerc să cunosc din toate domeniile câte ceva”

Nu vă lăsați păcăliți de numele său. Alessio-Alexei Chirilov vorbește la perfecție trei limbi: italiana, româna și rusa, ceea ce deja spune multe despre personalitatea sa. În familia lui se combină de minune științele exacte cu artele frumoase, de aceea, orice univers și-ar propune să-l îmbrățișeze, putem fi siguri că-i va reuși.

Te-ai născut în Italia, dar la 5 ani ai venit în Republica Moldova. Cum te-ai simțit atunci când ai venit la o altă grădiniță, unde erau alți copii și cât de ușor te-ai împrietenit cu ei?

Când am venit în R. Moldova am trăit un sentiment de înstrăinare, mi-a fost greu să mă adaptez mediului, dar mai ales mi-a fost foarte greu să mă înțeleg cu ceilalți copiii de la grădiniță, deoarece eu vorbeam doar limba italiană atunci, de împrietenit cu ei mi-a fost mai ușor, grație jocurilor.

Provii dintr-o familie de artiști: mama este poeta și traducătoarea Olesea-Olga Dînga, bunica și bunelul sunt din domeniul muzicii. Cum arată o zi obișnuită în familia voastră?

O zi obișnuită în familia noastră arată cam așa: unul scrie, vorbește despre noutățile din literatură, altul cântă (Bunica Ana), eu exersez la fluier împreună cu bunelul, și multe alte activități. O zi obișnuită ar însemna: muzică, poezie, voie bună, lecții de limbă și literatură română / italiană (mama fiind și profesoară), evident, ca în orice altă familie, problemele cotidiene nu lipsesc, dar familia noastră mare încearcă întotdeauna să găsească soluții.

Bunicul tău, profesorul Vasile Chirilov ți-a insuflat și pasiunea pentru instrumentele muzicale aerofone: fluier și nai. Ce îți place cel mai mult atunci când studiezi cu el?

Bunicul Vasile a fost înzestrat cu har de la Dumnezeu, pe lângă instrumentele muzicale aerofone, cântă și la acordeon, pian ș.a. De la bunicul am moștenit dragostea pentru muzică. Atunci când studiez cu el, mă simt foarte bine, deoarece este răbdător cu copiii, fiind profesor universitar de mulți ani în cadrul U.P.S. „Ion Creangă”, iar pe lângă aceasta, mai e și foarte glumeț. Cu el zilele sunt pline de zâmbet.

Ești pasionat de științele exacte, dar am înțeles că îți place și astronomia, ceea ce explică și interesul tău pentru construcția navelor spațiale. Are asta vreo legătură cu ceea ce vrei să te faci când vei crește mare?

Da, într-adevăr, științele exacte sunt primordiale pentru mine, fiind elev în clasa a doua mama mi-a procurat cartea „E=mc2 Universul enigmelor lui Einstein”, carte ce mi-a deschis și mi-a lărgit orizontul gândirii exacte. Evident că am fost ajutat de cei maturi, în special, de bunica Ștefania. Ce ține de astronomie, de mic copil sunt atras de planete, spațiu, iar în clasa întâi mama mi-a procurat „Astronomia pe înțelesul copiilor”, după care am studiat cum se naște o stea, ce sunt constelațiile, Sistemul Solar, cum arată Stația Spațială Internațională și costumul unui astronaut. Toate acestea mă vor ajuta atunci când voi fi mare în alegerea profesiei.

Probabil ai acasă și un telescop…

Da, am multe obiecte și cărți care mă ajută să descopăr lumea și sunt convins că omul are încă multe de aflat!

Dar tu mai compui și versuri… despre ce îți place să scrii și cum te ajută mama în această privință?

Da, compun versuri, mai ales rime hazlii. Cele mai multe versuri compun când sunt în vacanță. Mama este cel mai exigent om în această privință, pentru că este adepta corectitudinii și logicii gramaticale, dar eu le scriu mai mult pentru a mă distra și pentru ai face pe alții să zâmbească.

Când ai timp liber cu ce te ocupi? Care sunt jocurile tale preferate?

În timpul liber merg cu bicicleta, citesc poezii, Biblia. Cel mai mult timp îl petrec construind diverse tipuri de Lego, în special edificii, nave maritime și spațiale, acest joc îl practic de la doi ani, deoarece dezvoltă latura logică a omului, și multe altele care mă ajută să îmi dezvolt capacitățile. Uneori o mai ajut pe bunica Ștefania în bucătărie, pentru că îmi este interesant să aflu cum se prepară bucatele, ea fiind de profesie bucătar.

Putem deduce că ești un copil dezvoltat multilateral. De aceea suntem curioși să te întrebăm ce vrei să devii tu în viață?

Încerc să cunosc din toate domeniile câte ceva, pentru că doar așa poți deduce ce îți dorești într-adevăr să faci în viață. Cel mai mult probabil că voi alege să devin arhitect.

REDACȚIA OPENMEDIA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *