Social

Peste 211 tone de deșeuri periculoase, provenite de la pacienții testați pozitiv cu COVID, au fost distruse de polițiști

Polițiștii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au indisponibilizat peste 211.600 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv, în cadrul unei acțiuni ample desfășurate la nivelul statelor membre U.E.

În perioada 9 iunie  – 1 iulie a.c., Polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române au acționat pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Acțiunea s-a desfășurat concomitent la producătorii de deșeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator/eliminator, cât și în zona de neutralizare/incinerare/eliminare.

În acest context, au fost efectuate 282 de controale și verificări la unitățile sanitare și la agenții economici care efectuează operațiuni în domeniul managementului deșeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2.

Acțiunea s-a desfășurat concomitent la producătorii de deșeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator/eliminator, cât și în zona de neutralizare/incinerare/eliminare.

În cadrul activităților, polițiștii au indisponibilizat 211.652 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv.

În urma acțiunilor, deșeurile medicale au fost distruse și eliminate în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancționarea administrativă a operatorilor economici, precum și închiderea temporară a activității unui incinerator.

Astfel s-a reușit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea și neeliminarea deșeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică. 

Polițiștii au constatat 8 infracțiuni, dintre care 7 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și una la articolul 352 Cod Penal.

În cauză, sunt instrumentate 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost reținute și ulterior, față de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive.

Totodată, au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 454.800 de lei și 40 de avertismente, atât la H.G 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare, cât și la legislația de  mediu aferentă.

Acțiunea s-a desfășurat în cooperare cu Garda Națională de Mediu și Inspecția Sanitară de Stat.

În contextul pandemiei cauzate de apariția și răspândirea la nivel mondial, al noului Coronavirus Covid- 19, statele membre U.E. au inițiat și organizat la nivel european un plan de acțiune codificat ”Retrovirus”, având ca scop respectarea legislației aferente deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Derularea acțiunii a avut ca scop diminuarea pericolului, pe care îl reprezintă accidentele ecologice, îmbolnăvirile individuale ori colective, infestarea publică cu virusul SARS-CoV-2, acordându-se o atenţie deosebită depistării situaţiilor de risc generate de  activitățile necorespunzătoare privind colectarea, transportul, depozitarea, sterilizarea, neutralizarea și eliminarea deșeurilor periculoase.

Related posts

Focar de infecție la Spitalul Județean din Ploiești! Mai mulți medici s-au infectat cu COVID-19

Anna Casian-Musteață

Încercau să iasă ilegal din ţară! Şaisprezece cetăţeni străini, depistați ascunşi în două automarfare

Anna Casian-Musteață

Accident grav în Bucureşti. Un copil de 10 ani a decedat, după ce a fost lovit de un motociclist

Redacţia Openmedia
openmedia