Carnea de miel este „omniprezentă” pe masa tradițională de Paște, la fel cum nu lipsesc pasca și ouăle roșii. Astăzi vreau să mă împart cu o rețetă extraordinară de preparare a mielului, ce cu siguranță va deveni preferata voastră. Este un adevărat deliciu!
Pentru cei care nu suportă mirosul caracteristic cărnii de miel, vă asigur că lămâia și condimentele îl vor neutraliza în totalitate, dându-i cărnii aromă și savoare.
| Ingrediente: | Ingrediente marinadă pentru miel: |
| 1 pulpă de miel de aproximativ 1.5kg 10 căței de usturoi 3-4 crenguțe de rozmarin și cimbru proaspăt 2 tulpini de țelină 1 tulpină de praz 1 morcov mare 2-3 roșii 0,5 kg cartofi | 5 căței de usturoi 1 linguriță rozmarin uscat 1 linguriță oregano uscat 1 linguriță de cimbru 1 linguriță de busuioc 1 linguriță mix de piper 1 linguriță sare 1 linguriță usturoi uscat 1 linguriță mentă uscată 1 linguriță pătrunjel uscat 3 lămâi 200ml ulei (preferabil de măsline) 3-4 roșii bine coapte sau pastă de roșii |
Modul de preparare:
Pentru început, vom pregăti marinada pentru miel.
Spălăm bine lămâile și radem coaja de pe acestea. Apoi, într-un bol adânc scurgem sucul de la toate 3 lămâi.
Dacă folosiți roșii proaspete, va trebui să le decojiți preventiv. Pentru a face asta mai ușor, puneți la fiert o cratiță cu apă. Faceți mici tăieturi pe roșii, în formă de X și când apa începe să fiarbă, puneți în ea roșiile pentru maxim 1 minut. Le treceți apoi într-un bol cu gheață, așa veți reuși foarte ușor să îndepărtați coaja.
Tocăm roșiile mărunt (puteti folosi o răzătoare sau blenderul), le adăugăm la sucul de lamâie. Adăugăm amestecul de condimente, uleiul și usturoiul tocat. Amestecăm bine.
Lăsăm marinada la o parte și pregatim patul de legume pentru miel.
Taiem prazul rondele. La fel vom tăia și morcovii. Țelina o tăiem semicercuri, iar roșiile și ardeii rondele.
Aranjăm toate legumele pe tavă, deasupra punem crenguțele de cimbru și rozmarin.
Usturoiul îl vom tăia pe diagonală în 3 bucăți, așa ca să iasă feliile mai ascuțite. Pulpa de miel o uscăm foarte bine. Facem mici tăieturi în carne și introducem în acestea usturoiul.

Punem pulpa de miel pe patul de legume și o ungem din abundență cu marinadă pe ambele parti. (Marinada care va rămâne o vom folosi pentru a unge periodic mielul în timpul coacerii).
Punem mielul în cuptororul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 90min. După fiecare jumatate de oră întoarcem mielul pe o parte și pe alta. Nu uitați să folosiți marinada rămasă! Între timp, spălați bine cartofii și tăiați-i în 2. Fierbeți cartofii pentru aproximativ 10 minute. Apoi, curățați morcovii. Dacă morcovii sunt din acest sezon cu coditele verzi, îi puteți lăsa întregi (doar curățiți de coajă). Dacă sunt din sezonul precedent, puteți să-i tăiați în mai multe bucăți, ca ele să reușească să se coacă.
Amestecăm legumele, asezonăm cu sare și piper + puțin ulei de măsline. Apoi le adăugăm în tavă la miel.
Gătim la 200°C încă 20-30 minute. Acum mieluțul și legumele sunt gata!
Poftă Mare! Sărbători Luminate!
