Dacă vorbim despre meniul propriu-zis, moldovenii se străduiesc să aiba acel „must-have” de Paște: mielul copt, pasca, cozonacul, ouă roșii, brânză etc. Din punct de vedere ortodox, rânduiala de consum ar fi următoarea: ciocnim ouăle roșii, apoi mâncăm pască, apoi gustăm din miel și cum am mâncat ce-i sfințit, pe listă pot urma: clătitele cu brânză, răciturile, pârjoalele etc. Toate acestea, în multe familii sunt „însoțite” și de un pahar cu vin. Cum este privită din punct de vedere al nutriției această succesiune de bucate?
Sărbătorile nu înseamnă să mutăm frigiderul și tot ce e pe masă la noi în stomac. Ne bucurăm de bucate rezonabil, să nu uităm că mulți au postit, au consumat proteină vegetală și brusc se încarcă cu proteină animală.
Încercați un mic dejun simbolic (iaurt, ceai). Menajați-vă tubul digestiv și pregătiți-l. Nu mâncați nicioadată la o masă mai mult de două feluri de mâncare sau mulțumiți-vă cu jumătate de porție. Zilele de sărbătoare sunt „lungi”, iar ocaziile de a consuma alimente nemumărate. Mâncați sfințit așa cum sunteți obișnuiți din punct de vedere bisericește. Este recomandabil ca la micul dejun să se consume mai multe vitamine și minerale și mai puține grăsimi. Prima masă a zilei trebuie să fie variată, să conțină atât carbohidrați complecși, cât și proteine.
Începeți masa cu o porție de ciorbă sau cu o salată, veți umple stomacul fără prea multe calorii, astfel încât apetitul va fi redus, iar produsele consistente vor găsi mai puțin spațiu disponibil.
Atenție la alcool! Pe lângă conținuțul caloric de 7cal/g stimulează trasformarea în grăsime de depozit a tuturor caloriilor din mâncare cu care este asociat. Limitați-vă la 1-2 pahare de vin și în rest beți multă apă, deoarece stimulează digestia și elimină toxinele din organism.
În zilele dinaintea și de după mesele copioase consumați legume proaspete, multe lichide (apă, ceai) pentru a da organismului posibilitatea să facă față exceselor. Haideți să nu supăram sistemul digestiv, să ne bucurăm deplin de bucate și de sărbătoare.
Desigur că același meniu este păstrat și la celelalte mese, care de multe ori începe tot cu ciocnitul ouălor roșii. Ce riscuri asupra digestiei pot apărea atunci?
Ciocnim oăle dar nu înseamnă că ne ținem toată ziua de mâncat ouă, fiindcă sistemul digestiv va avea de suferit. Preparatele tradiționale pe bază de carne de miel (friptură, borș) nu reprezintă un pericol pentru siluetă, dacă degresăm carnea înainte să o gătim și evităm să adăugăm ulei în compoziția mâncării. Friptura trebuie să fie gătită la cuptor, fără adaos de ulei. Alegeți carne slabă, folosiți mirodenii, condimente și consumați-o cu o salată proaspătă.
- Pasca cu brânză dulce este desertul tradițional de Paște.
- Oul fiert este, un prieten al curei de slăbire,așa mâncați fără frică,pentru că stimulează secreția sucurilor biliare și ușurează digestia.
- Evitați dulciurile! Sunt cel mai ușor de transformat în grăsimi de depozit.
Care ar fi o versiune echilibrată a unui meniu de Paște?
Să mâncați echilibrat fără abuzuri și excese de alimente. Ne conducem după acele principii sănătoase pe care le cunoașteți. Includeți în meniul vostru mai multe legume și salate și hidratați-vă corespunzător.
Nu există alimente periculoase pentru sănătate și siluetă, efectele negative derivă din cantitatea consumată, așa că aveți grijă la dimensiunea proporților și veți reuși să depășiți această perioadă cu un surplus minim de kilograme.
Există combinații de bucate care nu sunt recomandate în această perioadă? Care sunt acestea?
Vă sugerez să nu faceți abuz de proteină de origine animală. De exemplu, la o masă să nu consumați: pește, ouă, slănină, carne, produse lactate de toate odată! Doar una din acestea.
Mare atenție și la cozonac! Este foarte bogat în calorii și cred că nu doriți ca sărbătoarea frumoasă să vă aducă și câteva kg în plus + probleme de sănătate.
Odată ce sărbătorile se încheie, trebuie să revenim la regimul alimentar normal pentru a ne regla digestia. Ce ne puteți sfătui în această privință?
Masa de Paşte este gustoasă, săţioasă, dar şi încărcată caloric. De aceea, poate fi o încercare pentru sistemul digestiv şi pentru greutatea corporală, mai ales în condiţiile actuale, în care activitatea fizică a fost redusă prin limitarea deplasărilor. Cum ne putem ajuta organismul să îşi regleze funcţionarea? Printr-o minimă disciplină alimentară şi câteva reţete uşoare, pe care să le preparaţi şi să le serviţi alternativ.
- După o zi-două de mese „grele”, o zi cu gustări uşoare.
- O perioadă de pauză în consumul de alcool şi fără dulciuri – măcar câteva ore.
- Cât mai multe legume şi salate.

Accesul la legumele verzi din pieţe este încă posibil, chiar dacă îngreunat, dar există numeroase lanţuri de magazine care au contracte cu producători locali. Aceştia livrează spanac, urzici, lobodă, ştevie, ceapă verde, ridichi, salate verzi, roşii, castraveţi – aşa că aveţi de unde alege. Marea majoritate a acestor legume se pot consuma crude, sub forma unui mix de salate, pe care le puteţi face mai „light” înlocuind cantitatea de ulei cu câteva seminţe de floarea-soarelui, de cânepă sau cu pudră de seminţe de in. Nu vă zgârciţi la zeamă de lămâie, portocală sau limetă.
Apropo de ștevie! Mâncare de ştevie este ideală ca fel principal sau garnitură, mai ales că se gătește extrem de ușor.
Cum veți sărbători Paștele dvs.? Ce veți include în jurnalul alimentar?
Sărbătoarea Învierii Domnului este cel mai important eveniment al anului pentru creştinii ortodocşi și conform tradiţiei, în Sâmbăta Mare voi face ultimele pregătiri. Voi găti miel şi pasca de brînză, voi vopsi ouăle.

În această noapte trebuie să ne rugăm şi să cugetăm asupra semnificaţiei Paştelui. Voi merge la biserică la slujba Învierii Domnului ca toți creștini. Potrivit obiceiului, voi aranja în coş ouăle încondeiate, pască de brînză, cozonac, sare, carne, vin roşu, slănină, caşcaval şi alte produse.
In jurnalul meu alimentar voi include alimente sănătoase, pe care le consum zilnic și mă voi ghida de regulile corecte:
Micul dejun: proteină: (ou) + carbohidrați comlecși (pască sfințită)+ fibre (legume/salată); Gustare (1 felie cozonac)
Prânz: proteină (cărniță de miel coaptă) +carbohidrați complecși (mămăligă)+fibre (legume coapte)
Cină: proteină (năut) +fibre (legume coapte/salată)
Savurați la maxim fiecare înghițitură, fără niciun sentiment de vină!
REDACȚIA OPENMEDIA
